5 tips om je financiën op orde te houden als je student bent

Voor veel studenten is de tijd dat we gaan studeren ook het begin van de periode waarin we op onszelf gaan wonen. Dat zorgt voor veel hogere kosten en meer tijd dat we kwijt zijn aan koken en andere huishoudelijke taken. Omdat de studie tijdens deze periode voorrang krijgt, zijn we al snel geneigd om extra bij te lenen, zodat we ons minder druk hoeven te maken over geld. Maar is dit wel zo verstandig en wat zijn methoden om de financiën toch beter op orde te houden? Wij geven je de informatie hieronder. 

1) Alleen lenen als het nodig is

Zodra de geldkraan wordt opengezet waarbij we gaan lenen, wordt het alleen maar moeilijker om hier weer mee te stoppen. Leen alleen bij als dit echt nodig is en maak er geen gewoon van. Want wanneer je dit meerdere jaren doet, en soms wel 5 jaar of langer dan heb je na je studie een enorme schuld waar je nog lang zorgen van zult hebben. Met een beetje discipline is dit voor het merendeel te voorkomen. 

2) Besparen waar dat kan

Je kunt vaak al veel dingen ondernemen zonder teveel uit te geven. Kook thuis met je kamergenoten, deel de kosten voor boodschappen of nodig geregeld vrienden uit om bij jou te eten en jij bij hun. Ook kun je als student op veel plekken van korting genieten, zoals bij verschillende recreatie plekken waar je jouw studentenpas voor nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld in de bioscoop al snel korting krijgen met je studentenpas. 

3) Bijverdienen wanneer dat kan

Natuurlijk krijgt je studie alle voorrang en is het goed opletten dat je niet te actief wordt met andere baantjes, waardoor je misschien vertraging tijdens je studie op kunt lopen. Maar er zijn ook genoeg baantjes die erg goed te combineren zijn met een studie en waarmee je tegelijkertijd een beetje afleiding hebt naast het studeren. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van DeStudentenService.nl waar je allerlei verschillende mogelijkheden vindt om bij te verdienen speciaal voor studenten. 

4) Gebruik een app voor het bijhouden van je uitgaven

Het beperken van je uitgaven begint door te weten waar je geld naartoe gaat en hoeveel je altijd uitgeeft. Je kunt gebruik maken van een app, waar je jouw inkomen invoert, je vaste lasten per maand en vervolgens bijhoudt waar je verder je geld aan uitgeeft. Aan het einde van iedere maand of week kun je precies zien waar je geld naartoe is gegaan en waar je eventueel kunt besparen. Een voorbeeld van een app voor het bijhouden van je uitgaven is bijvoorbeeld deze app Dyme.