Voor de meeste studenten is de periode waarin de scriptie moet worden geschreven een van de meest stressvolle periodes tijdens de studietijd. Tegelijkertijd is het een van de belangrijkste opdrachten en sta je op het punt om je studie af te sluiten. Geen slecht idee dus om gebruik te maken van een aantal handige tips, waarmee je het einde van je scriptie sneller in zicht laat komen.
1) Denk aan de planning!
Je hebt het je leraren op school vaak genoeg horen zeggen en het wordt bijna cliché. Maar de planning is ontzettend belangrijk. Je houdt hierdoor een beter en rustiger overzicht in je eigen hoofd en weet precies wat je wanneer af moet hebben. Je ziet duidelijk of je op schema loopt of dat het tijd is om er een stapje bovenop te doen. Dat kan ook door misschien een andere aanpak te nemen wanneer de huidige aanpak niet de meest efficiënte is.
2) Blijf aan de hoofdvraag (en subvragen) denken
Vergeet niet om constant de hoofdvraag in de achterhoofd te houden wanneer je aan een bepaald project werkt. Zodra je met subonderwerpen bezig bent is het makkelijk om het totaalplaatje nog eens uit het zicht te verliezen. Denk daarom vaak genoeg even terug waarom je iets aan het doen bent en of dat bijdraagt, of kan bijdragen, aan het uiteindelijk beter beantwoorden van de hoofdvraag van je scriptie. Lees hier nog meer over het opstellen van hoofd- en subvragen voor je scriptie.
3) Werk zo efficiënt mogelijk
De periode van je scriptie is vaak al stressvol genoeg. Het kan zijn dat je op jezelf op kamers woont en dus veel huishoudelijke taken hebt en daarnaast ook nog een bijbaantje hebt om rond te komen. Dat terwijl je er misschien nog andere hobby’s, zoals een sport, naast hebt en af en toe met vrienden af wilt spreken.
Dan is het noodzaak om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan. Het hebben van een planning is daarbij ontzettend belangrijk. Een andere manier is door samen met andere studenten te overleggen over de aanpak die zij hebben. Samen kun je handig verschillende tips bespreken.
Naast je medestudenten is het mogelijk om HBO-scriptiebegeleiding te nemen. In dat geval weet je namelijk zeker dat je waardevolle hulp krijgt. Dit kan je net over de streep trekken om je scriptie te behalen en bespaart je een hoop stress. Scriptiebegeleiders zijn erin getraind om precies in te schatten waar je hulp nodig hebt en welke kan je het beste op kan met jouw scriptie.
4) Kies een onderwerp waar je interesse voor hebt
Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk het kiezen van een onderwerp is. Kies je voor een onderwerp waarbij de hoofdvraag van je onderzoek jou zeer interesseert? Dan wordt het een stuk makkelijker en leuker om de scriptie uit te voeren. Maak dan ook niet te snel de keuze voor het onderwerp waar je jouw scriptie over gaat schrijven.
5) Regelmatige controle door je begeleider
Zorg dat je begeleider regelmatig inzicht krijgt in je scriptie, zodat je niet te lang ergens aan werkt, waarvan hij of zij later zegt dat je beter een andere methode toe kunt passen. Voornamelijk aan het begin is dit belangrijk, zodat je zeker weet dat je een onderzoeksmethode aan het toepassen bent waar je begeleider mee heeft ingestemd.
6) Vergeet niet op tijd de uiteindelijke controle van je eigen verslag te doen
Tijdens het maken van je verslag hoef jij je niet al te druk te maken op het schrijven van mooie zinnen. Zorg er echter voor dat je het onderzoek goed uitvoert. Het mooi maken van je verslag kan uiteindelijk aan het einde nog. Maar zorg er wel voor dat je deze controle op tijd doet en dat je altijd goed op spellingsfouten en andere fouten controleert.