De vaste lasten bij een eigen auto

Bij de aanschaf van een eigen auto is het belangrijk aan een aantal zaken te denken. Het is belangrijk de maandelijkse kosten van uw vervoersmiddel in kaart te brengen. De meeste mensen hebben moeite met het inschatten van de vaste lasten. Om deze mensen tegemoet te komen worden betreffende kosten in dit artikel toegelicht.

Verzekering
In Nederland is men verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Deze autoverzekering wordt ook wel de aansprakelijkheidsverzekering genoemd. Ontstaat er schade door schuld van de bestuurder is de tegenpartij verzekerd voor de schadekosten. Om ook de eigen schade te verzekeren kan men voor een WA-plus verzekering kiezen. Laatste optie is verzekering tegen alle mogelijke schade door het afsluiten van de WA-casco, ofwel all-risk verzekering.

Wegenbelasting
Iedereen met een kenteken op zijn of haar naam dient wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting te betalen. Het bedrag aan wegenbelasting hangt van verschillende factoren af. Zo zijn de kosten afhankelijk van onder andere uw type voertuig, het gewicht van uw voertuig en de brandstofsoort van uw voertuig. Ook de woonplaats van de belastingplichtige speelt mee.

 

Onderhoud
Onderhoud aan uw voertuig bedraagt een belangrijke kostenpost. Het draait hierbij niet enkel om de kosten voor de wasserette en ANWB. Wanneer het voertuig vijf jaar of ouder is zal er ieder jaar een APK-keuring moeten plaatsvinden. Hieraan zijn flinke kosten verbonden. Daarnaast moet ook nog worden gedacht aan de garagekosten in geval van herstel of reparatie van onderdelen.

Afschrijving
Een auto wordt elk jaar minder waard. Het waardeverlies moet worden afgeschreven. De auto kan immers niet meer tegen aanschafprijs worden verkocht en het is belangrijk dat u het gat in de financiën kunt opvangen. Om de maandelijkse afschrijvingskosten te kunnen berekenen kan de aanschafprijs worden gedeeld door het aantal jaren dat u de auto wil blijven gebruiken.