Planning maken voor je scriptie, hoe doe je dat?

Studenten leiden een druk bestaan. Niet alleen de studie vraagt veel tijd maar ook

het privé leven met de daarbij komende sociale verplichting en de bijbaan nemen heel wat uren in beslag. Jij dat als student zal dat zeker herkennen. De spanningen rondom de studie nemen nog eens een tandje toe als het tijd is voor de scriptie. Een goede planning zorgt er dan ook voor dat de kostbare tijd verstandig worden gebruikt en de doelen worden bereikt.

Daarnaast gebeurt het vaak dat bij het maken van een scriptie niet alleen maar in groepsverband geopereerd wordt. Een gezamenlijke planning maken kan dan een hels karwei worden als elke student daar zijn eigen methodes op na houdt. Eendracht maakt macht is dan ook zeker een gezegde die geldt voor het verloop van een goed eindresultaat, zeker als deze samenwerking zo strak en helder mogelijk verloopt.

Als je je in het bovenstaande herkent dan moet je zeker nog even verder lezen. Want als het op een planning maken aankomt gaan we je hieronder een handje verder helpen.

Planning maken een digitaal planbord

Een handige online tool die je kan gebruiken om tijdschema te maken is Timewax, een digitaal planbord die je online kan gebruiken. Er zijn vele planning tools in omloop maar onze voorkeur gaat uit naar een planning maken met Timewax heeft veel handige functies in in een en dezelfde applicaties geïntegreerd. Zo kan je meerdere projecten in overzicht bekijken via het planbord maar ook een planning met een uitgebreide structuur met de Gantt Chart.

 

Tevens is een applicatie die in browser of mobiele app te gebruiken is en zowel beschikbaar voor iOS en Android hebben je altijd en overal toegang tot je planning. Perfect voor studenten met een druk leven zoals jij, je spullen zijn dan altijd dichtbij.

De time management tool is niet gratis maar komt er in betaalbare abonnementen per maand. Zodat je de tool na je scriptie eventueel gewoon weer stop kan zetten. De eerste 30 dagen zijn gratis dus als je je management heel strak doet dan hoeft het je als student zelfs niks te kosten. Tijd is geld of juist geen geld. Voor studenten een goede motivator zo leek ons.

Planning maken voor groepen met behulp van agenda’s

Met de time management applicatie kan je tevens een overzicht maken van alle uit te voeren taken dus ook die van je medestudenten. Tevens kan je de voortgang ook goed bewaken door agenda’s zoals icalender of Google Calender aan de online planning software te hangen. Op deze manier kunnen de agenda’s digitaal naast elkaar gehouden worden, een hele handige functie wanneer je in een groep samenwerkt voor je scriptie!

Planning maken en deadline bewaken?

Een planning maken met een groep maken is een ding maar hoe bewaak je je deadlines. Nou ook voor dit probleem zit er in Timewax een mooie functie. Je kan namelijk alerts instellen die je via de mail kan ontvangen. Mocht je dus ondanks de mooie overzichten toch nog bijna iets over het hoofd zien dan zal de alert functie je alsnog scherp houden!

Tot slot nog 6 goede tips voor een goede planning rondom je scriptie

  1. Zorg dat je 2 a drie weken speling hebt aan het einde van je afstudeerfase. Hierin kan je dan onverwachte gebeurtenissen opvangen. Denk hierbij aan eventuele vertragingen door ziekte of het kwijtraken van een bepaald document.
  2. Plan van achter naar voor. Vul eerst de deadline momenten in en werk van daar uit terug naar voren.
  3. Geef je eigen deadline momenten een paar dagen speling.
  4. Houd rekening met regelmatige overlegmomenten hebt met je afstudeerbegeleider en dat je na zo een overleg altijd even een reactie moet afwachten.
  5. Bekijk of je je planning af en toe bij moet stellen. Door invloeden bijvoorbeeld van buitenaf of door toedoen van je medestudenten kan dit nodig zijn.
  6. Gebruik verschillende kleuren en stijlen om de verschillende elementen in het overzicht te kunnen onderscheiden.