Snel afstuderen en stress voorkomen

Stress en burn-out bij studenten is op dit moment volop in het nieuws. En dat is ook terecht, want stress is ook echt een probleem dat kan zorgen dat prestaties van studenten achterblijven. Vaak is het schrijven van een scriptie voor veel studenten een superstressvolle periode. Soms zorgt dit er zelfs voor dat studenten verlammen. Waardoor er helemaal geen letter meer op papier komt. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat je je stress zoveel mogelijk kunt verminderen.

Wanneer is scriptiestress belemmerend?

Als je je scriptie schrijft en gaat afstuderen hoeft een beetje stress helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog, stress zorgt ervoor dat je adrenaline aanmaakt en dat je ook juist de drive hebt door te gaan. Als je dus kortdurig stress ervaart hoeft dit zeker geen probleem te zijn, echter als stress langere periode aanhoudt en je onvoldoende tijd hebt om te ontspannen en bij te tanken, dan kan stress wel problematisch zijn. Bij je scriptieproces kun je vervolgens last hebben van de volgende symptomen:

  • Je maakt nog nauwelijks vorderingen met je scriptie
  • Je bent volledig vastgelopen met je scriptie en weet niet meer hoe je verder moet
  • Je werkt steeds minder aan je scriptie
  • Je loopt achter op je planning
  • Je ervaart een gevoel van falen, angst, onzekerheid en/ of paniek
  • Je hebt gewoon helemaal geen motivatie meer en gaat je scriptie uitstellen
  • Je piekert steeds en je slaapt slecht

Wat kun je zelf doen?

Volg een opleiding

Om er voor te zorgen dat je over alle kennis beschikt, kan je ook zelf opleidingen volgen. Er zijn erg veel ondernemingen die dit aanbieden. Intern of echt gericht op enkel het aanbieden van opleidingen. Denk maar eens aan een communicatie training. Dit kan je goed helpen wanneer je jouw scriptie moet verdedigen.

Maak een duidelijk overzicht

Rust, Reinheid en Regelmaat gelden ook als je stress ervaart. Begin dus met het maken van een heldere planning en plan per dag een aantal momenten in dat je kunt werken aan je scriptie, maar zorg ook voor voldoende rust en ontspanning. Je moet je batterij ook regelmatig op kunnen laden.

Voorkom uitstelgedrag

Soms kiezen studenten ervoor om uit te stellen omdat je dan ook geen stress ervaart, maar uiteindelijk komt die deadline toch wel in het zicht en dan ervaar je alsnog stress. Of je haakt helemaal af, eeuwig zonde natuurlijk!

Zorg voor voldoende rust

Je batterij moet je regelmatig opladen. Dus zorg voor ontspanning, ga sporten, pak je hobby op en zorg ook dat je voldoende slaapt.

Of kies voor professionele scriptiebegeleiding

Als je echt stress ervaart, geen overzicht meer hebt of niet weet hoe je die deadline überhaupt nog kunt halen is het wellicht een idee om toch te kiezen voor scriptiebegeleiding. Met een scriptiebegeleider kun je vaak wel weer meters maken. Zo kan jouw scriptiebegeleider je helpen bij het maken van een goede haalbare planning en je scriptie in overzichtelijke brokken opdelen en je instructies geven hoe je vervolgens deze brokken aan kunt vliegen. Bijvoorbeeld als je je theoretisch kader gaat schrijven of je onderzoeksmethode. Je scriptiebegeleider is ook je maatje met wie je kunt sparren zodat je in ieder geval verder kunt en je ook geen last hebt van twijfel of je wel het juiste aan het doen bent.