Tips om te stoppen met roken

Als zware roker is het vaak erg moeilijk om te stoppen met roken en dit ook vol te houden. Dit komt omdat je waarschijnlijk een vaste routine hebt met daarin momenten waarop je rookt. Toch is het wel mogelijk om ook stoppen met roken als je een zware gebruiker bent, alleen moet je wel weten hoe je dit moet aanpakken. Wij geven je een paar tips die je hierbij kunnen helpen.

Kies een stopdatum

Het is erg belangrijk om een stopdatum te kiezen voor het moment waarop je wilt gaan stoppen met roken. Met een stopdatum tussen nu en vier weken kun je je er mentaal op voorbereiden en is de kans groter dat je succesvol kan stoppen met roken. Als je deze datum ook met je naasten deelt kunnen zij je helpen en motiveren om je doel te behalen.

Verander je routine

Rokers roken bijna altijd op vaste momenten. Bijvoorbeeld bij een kopje koffie, na het eten of vlak nadat ze zijn opgestaan. Door deze momenten anders in te delen, geef je jezelf niet meer de kans om weer een sigaret te pakken. Je kunt bijvoorbeeld na het eten een rondje gaan lopen in plaats van een sigaretje opsteken of na een kop koffie op kauwgom kauwen om je mond bezig te houden en de verleiding te verminderen.

Vervang je sigaret door een e-sigaret

Tegenwoordig zijn e-sigaretten gemakkelijk verkrijgbaar en deze kunnen je helpen bij het stoppen. Een e-sigaret heeft namelijk niet zo een nadelig effect op de gezondheid als een echte sigaret. Het voordeel van een e-sigaret is dat je zelf de hoeveelheid nicotine kan bepalen en dit daardoor geleidelijk kan afbouwen. Daarnaast is het voor mensen die roken, vaak gemakkelijk om te stoppen met behulp van een e-sigaret dan als ze abrupt stoppen. Dit komt vooral doordat je niet in één keer je hele routine hoeft om te gooien.