Wat leer je precies tijdens een opleiding tot metselaar?

Een interessante mbo-opleiding is de opleiding metselaar. Als metselaar ben je immers onmisbaar in de bouw. Een metselaar heeft eer van zijn of haar werk en behalve metselen leer je veel meer competenties die van jou een kundig en professioneel metselaar maken, gewild bij bouw- en metselbedrijven. Wie denkt dat je tijdens de opleiding slechts metselen leert, heeft het helemaal mis.

Onmisbaar in de bouw!

De opleiding is veel breder dan het aanleren van metselen alleen. Want metselen is een vak apart, waarbij heel veel aspecten om de hoek komen kijken en waarbij je ook met andere werkzaamheden rekening moet houden. De competenties die je na het goed afleggen van de opleiding onder de knie hebt, zijn onder meer het goed lezen van bouwtekeningen en het onderdeel voegen. Ook de verschillende steensoorten komen uiteraard aan de orde, net als verschillende soorten lijmen en species. Ook leer je hoe je een bouwtekening kunt lezen en leer je daarnaast het verschil tussen het metselen van een spouw-, en een enkelsteens muur. Als metselaar heb je enig technisch inzicht en moet je daarnaast vaak rekening houden met later te plaatsen kozijnen en dus het uitrekenen hoeveel ruimte je daarvoor vrijlaat. Ook dat komt tijdens de mbo opleiding allemaal ruimschoots aan bod. De opleiding biedt ook competenties als passen en meten, leert je het verschil tussen binnen en buiten metselen en natuurlijk komt ook voegwerk in de opleiding metselaar uitgebreid aan bod.

Veel baanmogelijkheden

De beroepsopleiding is ook al interessant vanwege het feit dat er vaak in groepsverband gewerkt wordt en verder is ook de verscheidenheid aan plaatsen waar je je werk kan uitoefenen – zeker ook na het succesvol afronden van de opleiding- aantrekkelijk en bijzonder afwisselend. Uiteraard komen ook het maken van rechte en gebogen muren uitgebreid aan de orde tijdens de opleiding net als de manier waarop stenen gelegd worden, zogenaamde ‘verbanden’. Daarnaast komen nog tal van andere onderwerpen die (zijdelings) met het metselen te maken hebben – denk aan het inrichten van een veilige werkplek- aan bod. Net als het omgaan met lawaai, materiaal, gereedschap en machines. De opleiding metselaar kan dan ook met recht een heel brede en bijzonder gevarieerde mbo opleiding genoemd worden.