Werk zoeken na je studie

Yes eindelijk! Je hebt na al die jaren bikkelen je diploma op zak. Eerst lekker vakantie vieren maar wat ga je daarna doen? Je kunt gaan reizen, een eigen bedrijf beginnen of ga je toch aan het werk? “Ik zoek werk en wil zo snel mogelijk starten”, dat is de instelling die je moet hebben als je op zoek bent naar een baan. Maar een baan vinden, gaat niet altijd even makkelijk.

Welke baan past bij mij?

Je bent er tijdens je studietijd vast achter gekomen welk vakgebied je interesseert. Als je dit combineert met je met je passie en ambitie, dan zal je er achter komen welke baan er bij jou past. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een studie hebt afgerond maar totaal wat anders wilt doen. Wees niet bang, je bent niet de enige, er zijn meerdere jongeren die het roer omgooien.

Het kan in ieder geval geen kwaad om een kijkje te nemen tussen verschillende soorten vacatures. Er zal vast een functie tussen zitten die je aandacht trekt. Als je echt niet weet wat bij je past, is het slim om een capaciteitentest en/of een beroepskeuze test maken. Op deze manier kom je meer te weten over je interesses, talenten en uiteindelijke welke beroepen er bij je passen.

Op zoek naar werk

Zodra je weet welk beroep er bij je past, kun je echt op zoek gaan naar je droombaan. Houd er wel rekening mee dat je die droombaan waarschijnlijk niet gelijk vindt. Het kan zomaar zijn dat het niet meevalt om aangenomen te worden doordat je te weinig ervaring hebt. In een lagere functie beginnen is dan helemaal geen schande. Bekijk zoveel vacatures als mogelijk is en solliciteer op de functies die je interesseren. Let niet alleen op het loon, maar ook in hoeverre de functie bij je past. Vaak zijn er genoeg mogelijkheden om door te groeien.

Solliciteren

Zodra je de juiste vacature hebt gevonden kan je gaan solliciteren. Het is dan belangrijk om je cv een update te geven, een goede sollicitatiebrief te schrijven en nog even een social media check uit te voeren. Zodra dit in orde is kan je het cv en je sollicitatiebrief verzenden. Als je dan op gesprek mag komen, is het slim om je in te lezen zodat je goed voorbereid bent op het gesprek. Zorg dat je de baan binnenhaalt!