Studeren

Na de middelbare school begint vrijwel iedereen met studeren, al zijn er ook jongeren die eerst een jaartje op reis gaan. Voordat je gaat studeren is het belangrijk om verschillende studies tegen elkaar af te wegen: welke studie past bij me? Welke studie past bij het werk wat ik later wil gaan? Past een studie bij het profiel wat ik op de middelbare school heb gevolgd? Enzovoorts. Voor het vinden van een geschikte studie kun je de hulp van vrienden, kennissen en familie inschakelen. Zij kennen je als geen ander en weten welke studie goed bij je zou passen! Op basis van je voorkeuren en het advies van anderen kun je een uiteindelijke keuze maken tussen de verschillende studies. Naast het verschil in studie, zijn studies vaak ook nog in verschillende steden te volgen. Je kan accountant worden, of de zorg ingaan. Kortom een heleboel mogelijkheden.

Kosten voor het volgen van een studie book-15584_640

Hoewel een studie je veel te bieden heeft, zonder diploma kom je immers nauwelijks aan het werk, is het belangrijk om vooraf een beeld te schetsen van de kosten die een studie met zich meebrengt. De studiekosten zijn niet bij iedere studie hetzelfde. Zo verschilt het collegegeld van een studie op MBO-niveau bijvoorbeeld van het collegegeld voor een HBO-/WO-studie. Daarbij heb je bij de ene studie meer boeken nodig, dan bij een andere studie. Of wat te denken van de aanschaf van bepaalde software voor je studie, wat zeker bij grafische opleidingen een rol kan spelen. In sommige gevallen krijg je (een deel van) deze software gratis via de opleiding.

Studeren: colleges, tentamens en opdrachten

Ben je klaar om te beginnen aan je studie? Een studie kent vele colleges in grote collegezalen, waarbij je de ene keer luistert en de andere keer werkt aan opdrachten. Ook staan studies bekend om de grote hoeveelheid tentamens die je ieder jaar moet maken.