3 tips over beleggen voor studenten

Als student heb je het financieel gezien niet altijd even breed. En hoewel het niet direct iets is waar een student aan denkt is geld sparen om te beleggen om het later wat beter te hebben. Als je al deze jaren meepakt richting je pensioen zal je er later veel profijt van hebben.

Ben je benieuwd hoe beleggen werkt en hoe je hiermee geld kunt verdienen? Op de Nederlandstalige website www.leersnelbeleggen.nl kun je gratis educatieve cursussen volgen en stap voor stap leren beleggen.

Stel dat je wacht tot dat je de leeftijd van 30 bereikt en €100 elke maand belegt voor 35 jaar lang. Je legt in deze periode meer dan €42.000 aan de kant, maar eindigt met €181.000. Beleg je €100 per maand tijdens je 20-tiger jaren spaar je slechts €12.000 en eindigt met meer dan €200.000 wanneer je 65 bent. (Hier gaan we vanuit dat je 7% gemiddeld aan rendement behaalt) Dit noemen we de magie van het compound effect. Met een hoger vermogen maak je meer geld.

Hier zijn 3 tips over beleggen, speciaal voor studenten:

#Tip 1: Maak van risico je vriend

Duizenden beleggers maken de fout om risico te vermeiden. Weet je het bovenstaande voorbeeld nog waar de €12.000 uitgroeit tot een bedrag van €200.000? Je zou het geld goed moeten verdelen over aandelen. Er wordt altijd gezegd dat aandelen risicovoller zijn dan geld op een spaarrekening te zetten. Maar over een langere periode is hebben aandelen zich bewezen als een veel meer belonende investering.

Natuurlijk zal de prijs tijdens het beleggen wel is naar beneden gaan in korte tijdsperiodes. Op de lange termijn zal dit allemaal herstellen. De trend waar een aandeel inzit, blijft namelijk altijd de koers voortzetten op de lange termijn.

#Tip 2: Zorg voor een goed money management

Bij beleggen is het belangrijk dat je beschikt over de juiste moneymanagement. Dit houdt in dat je voorzichtig met je geld omgaat.

Een vuistregel is dat je niet meer dan 5% van je vermogen inzet om te beleggen. Een andere regel die je goed moet onthouden is om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Ga bijvoorbeeld niet met geld beleggen dat je geleend hebt. Wanneer je dit doet word je een emotionele belegger, en een belegger die belegd met zijn emoties maakt verkeerde beslissingen.

#Tip 3: Verhoog het sparen

Wanneer je begint met maandelijks €100 appart te leggen is prima. Maar zou je dit door tot aan je pensioen doen, zou je op €200.000 uitkomen. Dit is een mooi bedrag, maar het maakt geen top pensioen. Naarmate je meer gaat verdienen in je carrière kun je proberen om meer appart te leggen, zodat je om je oude dag nog meer kunt genieten.