Studiefinanciering beleggen; slim of niet?

Veel studenten die van de gelegenheid gebruik maken om te beleggen krijgen de vraag: “hoe ga je je studiefinanciering beheren?” Dit is een zeer goede vraag omdat het een zeer slimme analyse vereist. Starten met een cursus beleggen voor beginners is een idee. Het kan je helpen om te kijken hoe je een maximaal rendement uit je spaargeld en studiefinanciering kunt krijgen. Als je het tenminste slim weet te managen. 

 

Een lening? 

Hoewel veel studenten ervoor kiezen om een ​​lening met eigen vermogen af ​​te sluiten, zijn er andere opties beschikbaar. Voor studenten die zich zorgen maken over het beheren van hun studielening, kunnen ze een van deze opties gebruiken. Een van de belangrijkste opties voor diegenen die van plan zijn een nieuwe hypotheek te nemen, is investeren in onroerend goed. Je kunt met een hefboom je geld gaan investeren. Je eigen vermogen gebruik je voor de inleg en vervolgens de lening voor de studiefinanciering om je lasten te betalen.

 

Vastgoedbeleggers voor studenten

Er zijn veel voordelen voor het investeren in vastgoedbeleggers voor studenten. Deze voordelen omvatten; lage rentetarieven, belastingbesparingen, geld om hun nestje te laten groeien en groei van jouw vermogen. Om al deze redenen is het duidelijk dat investeren in onroerend goed een slimme zet kan zijn.

 

Hoe ben je van plan je studiefinanciering te beheren?

Zoals hierboven vermeld, is een goede vraag om jezelf te stellen: “hoe ben je van plan je studiefinanciering te beheren?” Door deze belangrijke vraag in gedachten te houden, kunnen studenten enkele van de valkuilen vermijden waar veel andere gezinnen die een hypotheek op afsluiten, zich in bevinden. Studenten die investeren in investeringen in onroerend goed kunnen een geweldige manier zijn om geld te besparen, en het kan ook een thuis zijn voor een gezin dat net van de universiteit komt. Studenten moeten bij het afsluiten van een vastgoed investering slim en voorzichtig zijn met hun geld.

Taaltraining voor studenten

Een nieuwe taal leren is iets wat een hoop mensen ambiëren, maar ook wat een hoop studenten uitstellen om uiteindelijk te gaan doen en dat terwijl er aan het leren van een nieuwe taal een hele hoop voordelen kunnen zitten. In deze tekst gaan we dan ook kijken wat de voordelen zijn van het leren van een nieuwe taal.

Het leren van een nieuwe taal

Er zijn namelijk verschillende manieren hoe iemand een nieuwe taal kan leren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een taalinstituut. Dit is een school die zich vooral bezig houdt met het aanleren van talen bij mensen. Een taalinstituut kan hier dan ook verschillende manieren van leren voor inzetten. Klassikaal is een van de manieren hoe een taalschool iemand een andere taal aan kan leren, maar ook online kunnen mensen een taaltraining volgen. Zij maken dan bijvoorbeeld verschillende oefeningen en leveren deze in bij een docent. De docent kijkt de oefeningen na en geeft opbouwende kritiek over hoe zij het de volgende keer beter kunnen doen. Ook kan er via een videoverbinding een gesprek gevoerd worden, zodat iemand leert een taal te spreken.

Voordelen leren van een nieuwe taal

Een nieuwe taal kunnen gebruiken door middel van deze taaltraining, kan dan ook verschillende voordelen bieden. Wanneer je in het buitenland bent, kun je jezelf wellicht goed redden met een andere taal die je al spreekt, maar een hoop diepte en nuance gaat verloren bij een vertaling en wanneer je dus de taal spreekt van de inwoners van het land, kun je jezelf hier veel beter mee redden. Ook zakelijk zitten er voordelen aan het leren van een nieuwe taal.

Wanneer je zeker weet dat je een taal goed spreekt, komt dit direct een stuk zelfverzekerder over dan wanneer je in de taal moet zoeken naar woorden. Stel dat het bedrijf internationaal wil gaan dan is het echt belangrijk om bepaalde talen te spreken en hier dus ook zeker genoeg over te zijn. Dat geldt niet alleen voor jou zelf, maar natuurlijk ook voor eventuele werknemers welke de taal moeten gaan gebruiken. Goed gebruiken van een nieuwe taal zorgt nou eenmaal voor zelfverzekerdheid.

Gebruik je Outlook wel optimaal?

Outlook is een van de meest gebruikte e-mail programma’s. Het bestaat al jaren en Microsoft heeft het programma bij elke release slimmer gemaakt. Met een beetje uitleg kun je al snel e-mails ontvangen en versturen via Outlook. De basis heb je snel onder de knie. Dat is natuurlijk mooi, maar wat veel mensen niet weten is dat Outlook veel mogelijkheden heeft om efficiënter met het programma te werken. Dit is niet alleen voor de wiz kids bedoeld. Ook als je bijvoorbeeld een managementopleiding doet of werkzaam bent als sales trainee, kun je veel plezier hebben van de handige extra functies in Outlook.

Outlook Training helpt je efficiënter te werken

Je kunt natuurlijk Google inschakelen om alle handige functies van Outlook te leren gebruiken. Je zult dan merken dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet en dat je de handige functies niet allemaal leert gebruiken. Het is verstandiger om een training gericht op Outlook te volgen. Afhankelijk van je start niveau en doelstellingen, kun je de optimale training uitzoeken. Je hoeft nergens heen, de training is prima via Microsoft Teams virtueel te doen. Zorg er wel voor dat je van tevoren uitzoekt of het trainingsinstituut deze vorm aanbiedt.

Voor iedere Outlook gebruiker Microsoft training teams

Als je alleen de basis van Outlook kent en gebruikt, dan kun je het beste kiezen voor een Outlook training die voor iedere gebruiker geschikt is. In deze training leer je hoe je je binnenkomende e-mails gemakkelijk automatisch kunt sorteren en markeren. Zo houd je overzicht en mis je geen belangrijke e-mails meer. Ook leer je hoe je jouw Outlook helemaal naar jouw voorkeur kunt inrichten. Bijvoorbeeld wel of geen preview, nieuwe mails boven- of onderaan de lijst, enzovoort.

Outlook training voor gevorderde gebruikers

Als je al meer gevorderd bent in het gebruik van Outlook, dan kun je een training volgen waarin je de fijne kneepjes van Outlook leert. Je wordt met deze training een ware Outlook master. Hier heb je allereerst zelf voordeel van. Je werkgever zal hier ook snel de vruchten van plukken. Je leert je eigen en de agenda van collega’s te combineren. Zo zul je niet snel meer een meeting plannen waar vervolgens de helft van de genodigden al iets anders te doen heeft. Training Microsoft teams helpt je verder.

Hoe presteer je beter op school?

Je best doen op school maar je presteert niet goed genoeg? Hoe komt dit eigenlijk? Dit heeft met meerdere factoren te maken. Het kan zijn dat je de verkeerde aanpakt gebruikt of dat je niet lekker in je vel zit. De tip die ik wil meegeven is dat je hier over moet praten met andere mensen. Vind je dat het niet goed gaat? Trek dan aan de bel en kijk samen met iemand hoe je dit op kan lossen. Ik ben van mening dat je met iemand anders samen sneller het probleem kan oplossen. In dit artikel ga ik je tips geven over hoe jij beter kan presteren op school. Veel succes! 

 

Maak een planning 

Als student zijnde krijg je natuurlijk te maken met meerdere vakken en projecten tegelijk. Hierdoor is het makkelijk om het overzicht te verliezen. Als je eenmaal het overzicht verloren hebt ga je dingen over het hoofd zien. Het gevolg hiervan is dat je in de knoop komt met je deadlines. Dit is heel zonde natuurlijk! Neem een agenda of maak gebruik van een handige planning app die je kan installeren op je telefoon. 

 

Praat er over

Heb je het gevoel dat echt niet goed gaat op school? Praat er dan over! Ouderbetrokkenheid is heel belangrijk. Wil je niet met je ouders er over praten? Dan kan je natuurlijk ook altijd naar je mentor gaan of een coach op school. Door over je problemen te praten kan je ze oplossen. Het heeft natuurlijk geen zin om je problemen te ontlopen. Een oplossing is bijvoorbeeld passend onderwijs

 

Vind de juiste methode

Er bestaan veel verschillende methodes om de lesstof aan te leren. Ik raad het aan om verschillende methodes eerst te gaan gebruiken. Vervolgens bepaal je zelf welke methode het beste bij je past. 

 

Heb jij ook nog handige tips? Laat het mij weten!

 

5 tips om je financiën op orde te houden als je student bent

Voor veel studenten is de tijd dat we gaan studeren ook het begin van de periode waarin we op onszelf gaan wonen. Dat zorgt voor veel hogere kosten en meer tijd dat we kwijt zijn aan koken en andere huishoudelijke taken. Omdat de studie tijdens deze periode voorrang krijgt, zijn we al snel geneigd om extra bij te lenen, zodat we ons minder druk hoeven te maken over geld. Maar is dit wel zo verstandig en wat zijn methoden om de financiën toch beter op orde te houden? Wij geven je de informatie hieronder. 

1) Alleen lenen als het nodig is

Zodra de geldkraan wordt opengezet waarbij we gaan lenen, wordt het alleen maar moeilijker om hier weer mee te stoppen. Leen alleen bij als dit echt nodig is en maak er geen gewoon van. Want wanneer je dit meerdere jaren doet, en soms wel 5 jaar of langer dan heb je na je studie een enorme schuld waar je nog lang zorgen van zult hebben. Met een beetje discipline is dit voor het merendeel te voorkomen. 

2) Besparen waar dat kan

Je kunt vaak al veel dingen ondernemen zonder teveel uit te geven. Kook thuis met je kamergenoten, deel de kosten voor boodschappen of nodig geregeld vrienden uit om bij jou te eten en jij bij hun. Ook kun je als student op veel plekken van korting genieten, zoals bij verschillende recreatie plekken waar je jouw studentenpas voor nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld in de bioscoop al snel korting krijgen met je studentenpas. 

3) Bijverdienen wanneer dat kan

Natuurlijk krijgt je studie alle voorrang en is het goed opletten dat je niet te actief wordt met andere baantjes, waardoor je misschien vertraging tijdens je studie op kunt lopen. Maar er zijn ook genoeg baantjes die erg goed te combineren zijn met een studie en waarmee je tegelijkertijd een beetje afleiding hebt naast het studeren. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van DeStudentenService.nl waar je allerlei verschillende mogelijkheden vindt om bij te verdienen speciaal voor studenten. 

4) Gebruik een app voor het bijhouden van je uitgaven

Het beperken van je uitgaven begint door te weten waar je geld naartoe gaat en hoeveel je altijd uitgeeft. Je kunt gebruik maken van een app, waar je jouw inkomen invoert, je vaste lasten per maand en vervolgens bijhoudt waar je verder je geld aan uitgeeft. Aan het einde van iedere maand of week kun je precies zien waar je geld naartoe is gegaan en waar je eventueel kunt besparen. Een voorbeeld van een app voor het bijhouden van je uitgaven is bijvoorbeeld deze app Dyme.

 

Ben ik hoogbegaafd? Hoe kom ik daar achter?

Vaak denken mensen bij een hoogbegaafd iemand aan iemand met een IQ van 130 of meer in combinatie met doorzettingsvermogen of creativiteit. Vraag jij je wel eens af of je hoogbegaafd bent? Ik dit artikel lees je over hoogbegaafdheid en over de eigenschappen en kenmerken van mensen die hoogbegaafd zijn. Kenmerken van hoogbegaafdheid zijn onder andere:

 

Steeds op zoek zijn naar nieuwe dingen om te leren

Veel mensen die hoogbegaafd zijn, zijn steeds op zoek naar zogenaamde intellectuele prikkels. Die mensen zijn dus constant bezig met het leren van nieuwe dingen. Ondanks dat mensen denken dat hoogbegaafde mensen alleen maar met hun neus in de boeken zitten, kan deze wil zich ook op andere manieren uiten. Hierbij kun je ook denken aan het verslinden van films of documentaires, maar ook aan het uitproberen van nieuwe dingen zoals een nieuw gerecht in een restaurant of het uit elkaar halen van een dvd-speler. 

 

Slecht in de groep passen

Veel mensen die hoogbegaafd zijn hebben, soms al vanaf kinds af aan, het gevoel dat ze niet in de groep passen doordat ze anders zijn dat hun leeftijdsgenoten. Je hebt niet het gevoel dat anderen jouw interesses delen en dus dat je er niet over kunt praten, zoals zij dat ook doen. Hierbij komt ook kijken dat je misschien heel veel moeite doet om over te komen als iemand die ‘gewoon’ is, alsof je een rol aan het spelen bent. 

Veel en snel praten

Wanneer je enthousiast bent over iets wat in je opkomt, die je niets liever dan deze dingen delen met andere mensen. Je hoofd loopt dan zowat over met allerlei ideeën en vragen. Wanneer je iemand erover vertelt ben je alleen al lang aan het praten wanneer je uitlegt waar je enthousiast over bent, en waar het echt om gaat moet je dan nog vertellen. Het kan ook zo zijn dat er allemaal dingen in je opkomen door iets wat iemand je vertelt en nog niet wist. De vragen en ideeën die dan in je hoofd rondspringen wil je dan het liefst ook delen. De kans dat je dan veel en snel gaat praten is dus ook groot.

Weinig rust hebben en snel verveeld zijn

Als hoogbegaafd persoon ben je vaak niet goed in lang stil zitten. Je kunt je niet voorstellen hoe mensen kunnen genieten van helemaal niets doen en bent geneigd om allerlei projecten te starten wanneer de verveling je benadert. En kenmerk van hoogbegaafden is echter ook dat die projecten niet altijd helemaal worden afgemaakt. Vaak komt dit dan doordat je interesse ondertussen weer op iets anders is gevallen

Denk jij dat je jezelf herkent?

Als jij denkt dat je jezelf herkent in deze kenmerken van hoogbegaafdheid, is het wellicht goed om eens ergens aan te kloppen voor een hoogbegaafdheid test. Wanneer je voor jezelf de zekerheid hebt is het makkelijker op oplossingen te vinden voor de problemen waar je tegenaan loopt. Dit geef je veel meer rust.

 

Deze beroepen gaan binnen 25 jaar verdwijnen

Technologische ontwikkelingen brengen ons een heleboel goeds. Met die ontwikkelingen is welvaart gekomen en ze hebben de wereld een stukje kleiner gemaakt. Maar ondanks dat we nu allemaal meer in contact staan zijn we toch een stukje onpersoonlijker geworden. Er is ook steeds minder menselijk contact bij bepaalde beroepen. Denk bijvoorbeeld aan selfservice kassa’s. In heel veel van dit soort banen kunnen mensen vervangen worden door software, robots of kunstmatige intelligentie. Hierdoor zullen in de toekomst steeds meer beroepen verdwijnen of veranderen. Wij zetten een aantal beroepen op een rij waarvan wij voorspellen dat ze over 25 jaar er niet meer zijn. Mocht je op zoek zijn naar een beroep dat bij jou past, doe dan de beroepskeuzetest.

 

Postbode

Eigenlijk veel banen in deze sector zullen veranderen of zelfs verdwijnen. We gebruiken steeds minder post, omdat bijna alles tegenwoordig online gaat. Postsorteermachines zorgen er al voor dat een deel van het werk niet meer door mensen gedaan hoeven te worden, maar we gaan steeds meer naar een maatschappij toe waar de postbode helemaal niet meer nodig is. 

 

Vertaler

Google en andere vertaalsoftware wordt slimmer en slimmer. Zo slim dat ze in een paar jaar de menselijke vertalers voorbij zijn gegaan. Over een paar jaar hoef je niet eens een andere taal te leren als je op vakantie gaat; je neemt gewoon je mobiel mee

 

Taxi chauffeur

Taxi chauffeurs zijn niet blij met vervoer aanbieders zoals Uber of Lyft. Maar voor de klant werken deze apps wel ideaal. Je kan elk moment een chauffeur aanvragen, je hebt geen gezeur over prijs afspraken en de uberchauffeur doet zijn of haar best om een goede beoordeling te ontvangen. De kan is groot dat we straks helemaal geen ‘normale’ taxichauffeurs meer hebben. 

 

Fotografisch personeel

Vergeleken met 30 jaar geleden worden er bijna geen foto’s meer ontwikkeld. Iedereen schiet plaatjes met zijn mobiele telefoon of met een digitale camera. Echt rolletjes worden steeds minder geschoten, dus mensen die de foto’s ontwikkelen zijn ook steeds minder nodig. 

 

CV ketel ingenieur

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af en krijgen hun energie via alternatieve wegen. Denk aan zonnepanelen, windmolens, waterpompen en andere vormen van duurzame energie. Zonder gas is er geen cv ketel nodig dus zal er niemand nodig zijn om ‘m te onderhouden!

6 tips om te gebruiken tijdens het schrijven van je scriptie

Scriptie-opstellen

Voor de meeste studenten is de periode waarin de scriptie moet worden geschreven een van de meest stressvolle periodes tijdens de studietijd. Tegelijkertijd is het een van de belangrijkste opdrachten en sta je op het punt om je studie af te sluiten. Geen slecht idee dus om gebruik te maken van een aantal handige tips, waarmee je het einde van je scriptie sneller in zicht laat komen.

1) Denk aan de planning!

Je hebt het je leraren op school vaak genoeg horen zeggen en het wordt bijna cliché. Maar de planning is ontzettend belangrijk. Je houdt hierdoor een beter en rustiger overzicht in je eigen hoofd en weet precies wat je wanneer af moet hebben. Je ziet duidelijk of je op schema loopt of dat het tijd is om er een stapje bovenop te doen. Dat kan ook door misschien een andere aanpak te nemen wanneer de huidige aanpak niet de meest efficiënte is.

2) Blijf aan de hoofdvraag (en subvragen) denken

Vergeet niet om constant de hoofdvraag in de achterhoofd te houden wanneer je aan een bepaald project werkt. Zodra je met subonderwerpen bezig bent is het makkelijk om het totaalplaatje nog eens uit het zicht te verliezen. Denk daarom vaak genoeg even terug waarom je iets aan het doen bent en of dat bijdraagt, of kan bijdragen, aan het uiteindelijk beter beantwoorden van de hoofdvraag van je scriptie. Lees hier nog meer over het opstellen van hoofd- en subvragen voor je scriptie. 

3) Werk zo efficiënt mogelijk

De periode van je scriptie is vaak al stressvol genoeg. Het kan zijn dat je op jezelf op kamers woont en dus veel huishoudelijke taken hebt en daarnaast ook nog een bijbaantje hebt om rond te komen. Dat terwijl je er misschien nog andere hobby’s, zoals een sport, naast hebt en af en toe met vrienden af wilt spreken. 

Dan is het noodzaak om zo efficiënt mogelijk met je tijd om te gaan. Het hebben van een planning is daarbij ontzettend belangrijk. Een andere manier is door samen met andere studenten te overleggen over de aanpak die zij hebben. Samen kun je handig verschillende tips bespreken. 

Naast je medestudenten is het mogelijk om HBO-scriptiebegeleiding te nemen. In dat geval weet je namelijk zeker dat je waardevolle hulp krijgt. Dit kan je net over de streep trekken om je scriptie te behalen en bespaart je een hoop stress. Scriptiebegeleiders zijn erin getraind om precies in te schatten waar je hulp nodig hebt en welke kan je het beste op kan met jouw scriptie. 

4) Kies een onderwerp waar je interesse voor hebt

Het wordt vaak onderschat hoe belangrijk het kiezen van een onderwerp is. Kies je voor een onderwerp waarbij de hoofdvraag van je onderzoek jou zeer interesseert? Dan wordt het een stuk makkelijker en leuker om de scriptie uit te voeren. Maak dan ook niet te snel de keuze voor het onderwerp waar je jouw scriptie over gaat schrijven. 

5) Regelmatige controle door je begeleider

Zorg dat je begeleider regelmatig inzicht krijgt in je scriptie, zodat je niet te lang ergens aan werkt, waarvan hij of zij later zegt dat je beter een andere methode toe kunt passen. Voornamelijk aan het begin is dit belangrijk, zodat je zeker weet dat je een onderzoeksmethode aan het toepassen bent waar je begeleider mee heeft ingestemd. 

6) Vergeet niet op tijd de uiteindelijke controle van je eigen verslag te doen

Tijdens het maken van je verslag hoef jij je niet al te druk te maken op het schrijven van mooie zinnen. Zorg er echter voor dat je het onderzoek goed uitvoert. Het mooi maken van je verslag kan uiteindelijk aan het einde nog. Maar zorg er wel voor dat je deze controle op tijd doet en dat je altijd goed op spellingsfouten en andere fouten controleert.

Snel afstuderen en stress voorkomen

Stress en burn-out bij studenten is op dit moment volop in het nieuws. En dat is ook terecht, want stress is ook echt een probleem dat kan zorgen dat prestaties van studenten achterblijven. Vaak is het schrijven van een scriptie voor veel studenten een superstressvolle periode. Soms zorgt dit er zelfs voor dat studenten verlammen. Waardoor er helemaal geen letter meer op papier komt. In dit artikel geven we je een aantal tips zodat je je stress zoveel mogelijk kunt verminderen.

Wanneer is scriptiestress belemmerend?

Als je je scriptie schrijft en gaat afstuderen hoeft een beetje stress helemaal geen probleem te zijn. Sterker nog, stress zorgt ervoor dat je adrenaline aanmaakt en dat je ook juist de drive hebt door te gaan. Als je dus kortdurig stress ervaart hoeft dit zeker geen probleem te zijn, echter als stress langere periode aanhoudt en je onvoldoende tijd hebt om te ontspannen en bij te tanken, dan kan stress wel problematisch zijn. Bij je scriptieproces kun je vervolgens last hebben van de volgende symptomen:

  • Je maakt nog nauwelijks vorderingen met je scriptie
  • Je bent volledig vastgelopen met je scriptie en weet niet meer hoe je verder moet
  • Je werkt steeds minder aan je scriptie
  • Je loopt achter op je planning
  • Je ervaart een gevoel van falen, angst, onzekerheid en/ of paniek
  • Je hebt gewoon helemaal geen motivatie meer en gaat je scriptie uitstellen
  • Je piekert steeds en je slaapt slecht

Wat kun je zelf doen?

Volg een opleiding

Om er voor te zorgen dat je over alle kennis beschikt, kan je ook zelf opleidingen volgen. Er zijn erg veel ondernemingen die dit aanbieden. Intern of echt gericht op enkel het aanbieden van opleidingen. Denk maar eens aan een communicatie training. Dit kan je goed helpen wanneer je jouw scriptie moet verdedigen.

Maak een duidelijk overzicht

Rust, Reinheid en Regelmaat gelden ook als je stress ervaart. Begin dus met het maken van een heldere planning en plan per dag een aantal momenten in dat je kunt werken aan je scriptie, maar zorg ook voor voldoende rust en ontspanning. Je moet je batterij ook regelmatig op kunnen laden.

Voorkom uitstelgedrag

Soms kiezen studenten ervoor om uit te stellen omdat je dan ook geen stress ervaart, maar uiteindelijk komt die deadline toch wel in het zicht en dan ervaar je alsnog stress. Of je haakt helemaal af, eeuwig zonde natuurlijk!

Zorg voor voldoende rust

Je batterij moet je regelmatig opladen. Dus zorg voor ontspanning, ga sporten, pak je hobby op en zorg ook dat je voldoende slaapt.

Of kies voor professionele scriptiebegeleiding

Als je echt stress ervaart, geen overzicht meer hebt of niet weet hoe je die deadline überhaupt nog kunt halen is het wellicht een idee om toch te kiezen voor scriptiebegeleiding. Met een scriptiebegeleider kun je vaak wel weer meters maken. Zo kan jouw scriptiebegeleider je helpen bij het maken van een goede haalbare planning en je scriptie in overzichtelijke brokken opdelen en je instructies geven hoe je vervolgens deze brokken aan kunt vliegen. Bijvoorbeeld als je je theoretisch kader gaat schrijven of je onderzoeksmethode. Je scriptiebegeleider is ook je maatje met wie je kunt sparren zodat je in ieder geval verder kunt en je ook geen last hebt van twijfel of je wel het juiste aan het doen bent.

Een leukere en beter betaalde bijbaan met behulp van een certificaat

Veel studenten hebben naast hun studie een betaalde bijbaan om goed rond te kunnen komen en daarbij wil niet iedere student zich in de schulden laten steken door het huidige leenstelsel. Maar bijbanen worden meestal minder beloond en de werkzaamheden bieden weinig uitdaging of zijn ronduit saai. Niet echt prettig en je moet het nogal een aantal jaren volhouden, want zo lang duurt je studie tenslotte.

Maar wat doe je eraan?
Een leuke bijbaan is moeilijk te vinden, maar ze zijn er natuurlijk wel. Zo zijn er op dit moment in magazijnen veel vacatures te vinden. Je komt makkelijker in aanmerking voor beter betaald en leuker magazijnwerk door het behalen van een certificaat, dat extra deskundigheid aantoont. Het behalen van een certificaat duurt een paar dagen en de kosten verdienen zich snel terug in je salaris. Soms biedt het bedrijf zelf een cursus aan die je kan volgen. Maar welke certificaten zijn handig?

Heftruck
Een heftruck besturen vraagt bepaalde vaardigheden en extra verantwoordelijkheid. Zo zijn er al programma’s van één dag, waarbij je een heftruckcertificaat kunt halen. Vanaf € 175,= kan je beschikken over een heftruckcertificaat dat voor vijf jaar wordt afgegeven. De verdiensten van een heftruckchauffeur zijn doorgaans een stuk hoger dan die van een magazijnmedewerker.

Hoogwerker
De basiscursussen voor het werken met een hoogwerker duurt één dag en kost vanaf € 175,=. Zolang er geen sprake is van een extra risicovolle werkomgeving, kan je na het behalen van dit certificaat een hoogwerker besturen. De verdiensten van een bestuurder van een hoogwerker zijn ronduit goed.

Bedrijfshulpverlener
Als bedrijfshulpverlener heb je extra verantwoordelijkheden in geval van een calamiteit, brand of letsel. Tijdens de cursus leer je te handelen in verschillende noodsituaties. De basiscursus duurt twee dagen en kost ongeveer € 300,=. Cursussen met E-learning zijn een stuk goedkoper en daardoor wellicht aantrekkelijker. Omdat je extra verantwoordelijkheden hebt, kan je beter onderhandelen over je salaris. Ook privé kun je veel aan deze kennis hebben.

Het loont dus om een bepaald certificaat te halen. Belangrijk is wel om je goed te laten adviseren door de opleidingsorganisatie, zodat de cursus op jou wordt afgestemd.