Financiën

Wanneer het leven als een student begint brengt dit over het algemeen behoorlijk wat kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de noodzakelijke zorg- en inboedelverzekering, de kosten voor een kamer en gas, water en licht, kosten voor een mobiel abonnement, enzovoorts. Het is erg belangrijk om een goed inzicht te krijgen in de vaste kosten die je iedere maand hebt, zodat je aan het eind van de maand goed rond kan komen. Je moet er immers niet aan denken dat je geen geld meer hebt voor leuke dingen als een avondje stappen, voor een nieuwe mobiele telefoon of tablet, uitjes naar een attractiepark, enzovoorts. wallet-1013789_640

Maak gebruik van apps op je telefoon

Er bestaan verschillende applicaties voor op je mobiele telefoon, waarmee het mogelijk is om je financiën in kaart te brengen. Met deze applicaties kun je vooraf aangeven hoeveel saldo je op verschillende rekening hebt, wat je maandelijkse inkomen is en wat de vaste lasten zijn die je iedere maand dient te betalen. Vaste lasten zijn kosten voor je kamer, kosten voor verzekeringen en bijvoorbeeld kosten voor het abonnement van je mobiele telefoon. Na het invoeren van deze gegevens geeft de app je een goed inzicht in de bestedingsruimte die je maandelijks hebt. Bij het doen van boodschappen of bij een avondje uit kun je die kosten in de app invoeren, zodat de bestedingsruimte voor die maand verlaagd wordt. Aan het eind van de maand weet je zo precies wat je nog over hebt en mee kunt nemen naar een volgende maand of eventueel kunt sparen.

Besparen op de vaste lasten

Mocht blijken dat je met je huidige uitgavenpatroon niet rond kunt komen in de maand, dan is het raadzaam om te zoeken naar vaste lasten waarop te besparen valt. Mag je bijvoorbeeld bijna een nieuw abonnement afsluiten, kies dan een abonnement met lagere maandkosten. Of kies voor een sim only abonnement als je huidige mobiele telefoon nog goed functioneert, wat maandelijks al snel een of twee tientjes scheelt. Ook kun je de kosten voor verzekeringen nog eens nalopen, misschien kun je ook hierbij besparen?

Naast deze mogelijkheden om geld te besparen zou u er ook in sommige gevallen goed aan doen om een kredietkaart af te sluiten. Hierbij kunt u ervoor kiezen om de betalingen die u doet aan het eind van de maand pas af te laten schrijven. Allereerst zal de betalingen worden voldaan door de kredietverstrekker en hierna volgt er een afschrijving.