Wonen

large-home-389271_640

Als student wil je op je eigen benen staan en niet langer afhankelijk zijn van je ouders of familie. Veel studenten kiezen er dan ook voor om na het afronden van hun middelbare school direct op zoek te gaan naar woonruimte. Woonruimte is in veel studentensteden echter behoorlijk schaars, denk aan steden als Utrecht, Amsterdam en Groningen, waar ontzettend veel studenten studeren. Het vinden van woonruimte kan daarom behoorlijk lastig zijn! Daarbij is niet iedere woonruimte voor iedereen betaalbaar. Voor een kamer in het centrum van Amsterdam zal je bijvoorbeeld al snel meer dan vijf- of zeshonderd euro per mand betalen. Wanneer je geen baantje hebt is dit bijna niet zelf te betalen, ook niet met een lening.

Een studentenkamer, studio of appartement?

Bij het zoeken naar woonruimte heb je verschillende keuzes. Zo kun je kiezen voor een traditionele studentenkamer in een studentenhuis, waar je met meerdere studenten woont. Je deelt hierbij het toilet, de douche en vaak ook de keuken. Vergelijkbaar met een studentenkamer is een appartement die je met vrienden kunt delen. Vaak betaal je voor een appartement zo’n duizend euro, wat je met twee of drie vrienden kunt huren. Het voordeel van een studio is dat je in de meeste gevallen in aanmerking komt voor huursubsidie van de overheid.

Overige eigendommen: witgoed & elektronica

Tot slot heb je de mogelijkheid om een studio te huren, waarbij je alle faciliteiten voor jezelf hebt. Denk aan een eigen badkamer met een toilet en een wasmachine en een eigen keuken. Het voordeel van het hebben van een eigen wasmachine of andere elektronica als een televisie bijv. is het feit dat je het altijd beschikbaar hebt wanneer je wenst. Je kunt je voorstellen dat het delen van een wasmachine met veel mensen absoluut niet fijn is. Veel kleding zal kwijt raken, bij de verkeerde eigenaar terecht komen en daarnaast kun je niet alles op gewenste tijdstippen wassen. Wij adviseren daarom ook om altijd zelf een wasmachine of andere zaken aan te schaffen, om de volledige controle te houden als eigenaar.

Een kamer vinden op internet of via vrienden

Op internet vind je verschillende websites waarop kamers en studio’s worden aangeboden. Naast websites zijn er ook tal van pagina’s op Facebook die je hierbij helpen! Het meest effectieve middel voor het vinden van een studentenkamer is echter je eigen vriendenkring.