Op zoek naar een bijbaantje naast je studie? Vaak doe je met zo’n bijbaantje veel van hetzelfde, maar misschien is een bijbaantje als hovenier wel iets voor jou. Hoveniers hebben erg verschillende werkzaamheden, dus het zal waarschijnlijk nooit saai werk zijn. Dit artikel zal je wat meer bijleren over het beroep hovenier en de opleidingen die hier op aansluiten.
De werkzaamheden van een hovenier
Bij het beroep hovenier denk je waarschijnlijk dat je alleen maar bezig bent met het onderhoud van tuinen, zo nu en dan wat onkruid weghalen, het plaatsen van een mooie struik. Niets is minder waar, als hovenier ben je voor zowel particulieren als de gemeente bezig (Denk aan parken en plantsoenen, deze moeten ook bijgehouden worden) en dan zeker ook niet alleen met tuinonderhoud. Hoveniers hebben verscheidene werkzaamheden, van het kappen van een boom tot het ontwerpen van een gehele tuin. Hierbij ligt het ook aan het hoveniersbedrijf waar je bij aangesloten bent, aangezien elk bedrijf anders is. Een hovenier doet ook werkzaamheden zoals insectenbestrijding, maar advies geven voor tuininrichting kan ook bij de werkzaamheden horen.
Opleiding tot hovenier
Het is niet altijd nodig om een opleiding tot hovenier te doen, aangezien je ook assistent-hovenier kan worden, waarbij je dus een leidinggevende boven je hebt die sturing geeft. Voor assistent-hovenier is niet altijd een opleiding nodig, maar in sommige gevallen wel. Ook is het mogelijk om een cursus tot hovenier te volgen, waardoor je ook de nodige ervaring opdoet.
Er zijn verschillende MBO opleidingen voor hovenier, van niveau 2 tot niveau 4. Vaak gaat het hier dan wel om een BBL opleiding waardoor je dus deels werkt en deels naar school gaat. Op het HBO heet de opleiding tuin- en landschapsinrichting en is ook een stuk breder, waardoor je verschillende richtingen op kan na je HBO opleiding. Hopelijk heeft dit artikel je wat meer bijgeleerd over het beroep hovenier en hoe je hiervoor in aanmerking komt.