Een leukere en beter betaalde bijbaan met behulp van een certificaat

Veel studenten hebben naast hun studie een betaalde bijbaan om goed rond te kunnen komen en daarbij wil niet iedere student zich in de schulden laten steken door het huidige leenstelsel. Maar bijbanen worden meestal minder beloond en de werkzaamheden bieden weinig uitdaging of zijn ronduit saai. Niet echt prettig en je moet het nogal een aantal jaren volhouden, want zo lang duurt je studie tenslotte.

Maar wat doe je eraan?
Een leuke bijbaan is moeilijk te vinden, maar ze zijn er natuurlijk wel. Zo zijn er op dit moment in magazijnen veel vacatures te vinden. Je komt makkelijker in aanmerking voor beter betaald en leuker magazijnwerk door het behalen van een certificaat, dat extra deskundigheid aantoont. Het behalen van een certificaat duurt een paar dagen en de kosten verdienen zich snel terug in je salaris. Soms biedt het bedrijf zelf een cursus aan die je kan volgen. Maar welke certificaten zijn handig?

Heftruck
Een heftruck besturen vraagt bepaalde vaardigheden en extra verantwoordelijkheid. Zo zijn er al programma’s van één dag, waarbij je een heftruckcertificaat kunt halen. Vanaf € 175,= kan je beschikken over een heftruckcertificaat dat voor vijf jaar wordt afgegeven. De verdiensten van een heftruckchauffeur zijn doorgaans een stuk hoger dan die van een magazijnmedewerker.

Hoogwerker
De basiscursussen voor het werken met een hoogwerker duurt één dag en kost vanaf € 175,=. Zolang er geen sprake is van een extra risicovolle werkomgeving, kan je na het behalen van dit certificaat een hoogwerker besturen. De verdiensten van een bestuurder van een hoogwerker zijn ronduit goed.

Bedrijfshulpverlener
Als bedrijfshulpverlener heb je extra verantwoordelijkheden in geval van een calamiteit, brand of letsel. Tijdens de cursus leer je te handelen in verschillende noodsituaties. De basiscursus duurt twee dagen en kost ongeveer € 300,=. Cursussen met E-learning zijn een stuk goedkoper en daardoor wellicht aantrekkelijker. Omdat je extra verantwoordelijkheden hebt, kan je beter onderhandelen over je salaris. Ook privé kun je veel aan deze kennis hebben.

Het loont dus om een bepaald certificaat te halen. Belangrijk is wel om je goed te laten adviseren door de opleidingsorganisatie, zodat de cursus op jou wordt afgestemd.