De wetenschap en het laboratorium kunnen niet zonder elkaar. Als student of aankomend student heb jij daarom vast weleens overwogen om later in een laboratorium te werken. Maar wat kun je nu allemaal met zo’n carrière? Wij zetten een aantal dingen voor je op een rijtje.
Wetenschappelijk onderzoek
Om te beginnen kun je ervoor kiezen om binnen een wetenschappelijk discipline te blijven werken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht in een scheikundig, natuurkundig of biologisch laboratorium. In een natuurkundig laboratorium kan men toestanden uit de realiteit geïsoleerd nabootsen of juist unieke toestanden creëren. In een scheikundig laboratorium kan er op een veilige manier worden gewerkt met chemicaliën, of onderzoek worden gedaan naar gevaarlijke stoffen. In een biologisch laboratorium wordt gewerkt met levende organismen zoals dieren en planten, maar bijvoorbeeld ook met virussen. Tot slot zijn er nog klinisch-chemische laboratoria, waar biochemische processen worden onderzocht. Deze bevinden zich altijd in ziekenhuizen.
Toegepast onderzoek
Je kunt er ook voor kiezen om in een meer toegepast laboratorium te gaan werken. Veel bedrijven, zoals voedingsmiddelenproducten, beschikken over kwaliteitslaboratoria. Hier worden producten onderwerpen aan strenge veiligheidscontroles omtrent hun zuiverheid en kwaliteit. Ook verpakkingen en hulpgoederen zoals flessen, naalden en spuiten worden gecontroleerd. Mocht je dit niet spannend genoeg vinden, kun je ook in een forensisch laboratorium gaan werken. In een forensisch lab worden misdrijven onderzocht aan de hand van sporen. De bekendste vorm hiervan is waarschijnlijk DNA-onderzoek. Een andere variant zijn bouwfysische laboratoria, waar vooral studenten bouwkunde hun hart kunnen ophalen. De eerder genoemde ziekenhuizen beschikken bovendien in de regel ook over medisch microbiologische, farmaceutisch toxicologische en pathologische labs, als aanvulling op de klinisch-chemische laboratoria.
Interdisciplinair
In een laboratorium komen doorgaans allerlei disciplines samen. Studenten Biomedische wetenschappen, Life sciences, Natuurkunde, Molecular Science, Biololgie en vele anderen – veelal bèta – studenten zullen tijdens hun studie al kennis maken met zulke werkplekken. Daarnaast zijn ook technische studies betrokken bij laboratoria. Deze studenten kunnen terecht bij bedrijven als ST Instruments om wereldwijd materialen en machines te leveren aan laboratoria. Deze technieken zijn een hulpmiddel voor de wetenschapper, zoals de potentiostat en de vacuüm tribometer.