Tips kunnen echt handig zijn. Niet voor niks blijkt uit de praktijk dat een studiekeuze bij velen verkeerd uitpakt.
Als je een keuze maakt waar je zelf niet helemaal achter staat, merk je dat waarschijnlijk al snel. Je bent dan minder gemotiveerd en gooit bij twijfels eerder de handdoek in de ring. Jongeren die hun studiekeuze goed onderzoeken en een eigen beslissing nemen, blijken daarna ook bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor deze keuze en meer studiesucces te behalen.”
Een studiekeuze maken is niet alleen door de potentiële opleidingen te onderzoeken, maar je kijkt ook naar het bijbehorende werkveld.
De fases van het keuzeproces
Opgesomd als je een studie kiest, doorloop je de volgende fases:
- Fase 1: besef ‘ik moet kiezen’
- Fase 2: accepteren van keuzeonzekerheid
- Fase 3: verkennen en informatie verzamelen
- Fase 4: kritisch kijken en vergelijken op basis van je kwaliteiten
- Fase 5: het nemen van een beslissing
- Fase 6: stappen zetten om die beslissing uit te voeren
Vragen die je jezelf moet stellen zijn: Waar ben je goed in? Wat vind je interessant? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk? En op welke manier leer jij het best?
Welke studies aansluiten bij jouw wensen en eisen. Verder ga je informeren over de sector, de organisaties en bedrijven en functies waarin afgestudeerden van de opleidingen terecht komen.
Een verkeerde studiekeuze
Misschien heb je dit advies weleens gekregen: ‘weet je niet wat je wilt studeren? Begin nou gewoon maar met een studie, je kunt altijd nog stoppen’. Maar onderschat deze aanpak niet want de uitval op het hbo en wo is hoog. Veel eerstejaars studenten vallen voortijdig uit. Dit heeft emotionele en financiële schade tot gevolg. Veel genoemde oorzaken van studie-uitval zijn:
- Een verkeerde studie gekozen
- Verwachtingen van de opleiding klopten niet
- Onvoldoende motivatie
- Te weinig tijd aan de studie besteed
- Het niveau is te hoog
- De onderwijsmethode past niet
- Studie-uitval wegens persoonlijke omstandigheden
Hulp van een studiekeuzeadviseur of studiekeuzecoach
Je kunt ook persoonlijke hulp inschakelen om je te helpen met maken van je studiekeuze. Een coach brengt structuur aan in je onderzoek naar studies die je interessant vindt.
Tot slot het is zeker niet gek als je hulp wilt bij het nemen van zo’n belangrijke stap als het maken van een studiekeuze. Op internet zijn zeer handige websites te vinden zoals studiekeuze123.nl, Intermijn.nl en studiekeuzemaken.nl met handige tips.