Ben ik hoogbegaafd? Hoe kom ik daar achter?

Vaak denken mensen bij een hoogbegaafd iemand aan iemand met een IQ van 130 of meer in combinatie met doorzettingsvermogen of creativiteit. Vraag jij je wel eens af of je hoogbegaafd bent? Ik dit artikel lees je over hoogbegaafdheid en over de eigenschappen en kenmerken van mensen die hoogbegaafd zijn. Kenmerken van hoogbegaafdheid zijn onder andere:

 

Steeds op zoek zijn naar nieuwe dingen om te leren

Veel mensen die hoogbegaafd zijn, zijn steeds op zoek naar zogenaamde intellectuele prikkels. Die mensen zijn dus constant bezig met het leren van nieuwe dingen. Ondanks dat mensen denken dat hoogbegaafde mensen alleen maar met hun neus in de boeken zitten, kan deze wil zich ook op andere manieren uiten. Hierbij kun je ook denken aan het verslinden van films of documentaires, maar ook aan het uitproberen van nieuwe dingen zoals een nieuw gerecht in een restaurant of het uit elkaar halen van een dvd-speler. 

 

Slecht in de groep passen

Veel mensen die hoogbegaafd zijn hebben, soms al vanaf kinds af aan, het gevoel dat ze niet in de groep passen doordat ze anders zijn dat hun leeftijdsgenoten. Je hebt niet het gevoel dat anderen jouw interesses delen en dus dat je er niet over kunt praten, zoals zij dat ook doen. Hierbij komt ook kijken dat je misschien heel veel moeite doet om over te komen als iemand die ‘gewoon’ is, alsof je een rol aan het spelen bent. 

Veel en snel praten

Wanneer je enthousiast bent over iets wat in je opkomt, die je niets liever dan deze dingen delen met andere mensen. Je hoofd loopt dan zowat over met allerlei ideeën en vragen. Wanneer je iemand erover vertelt ben je alleen al lang aan het praten wanneer je uitlegt waar je enthousiast over bent, en waar het echt om gaat moet je dan nog vertellen. Het kan ook zo zijn dat er allemaal dingen in je opkomen door iets wat iemand je vertelt en nog niet wist. De vragen en ideeën die dan in je hoofd rondspringen wil je dan het liefst ook delen. De kans dat je dan veel en snel gaat praten is dus ook groot.

Weinig rust hebben en snel verveeld zijn

Als hoogbegaafd persoon ben je vaak niet goed in lang stil zitten. Je kunt je niet voorstellen hoe mensen kunnen genieten van helemaal niets doen en bent geneigd om allerlei projecten te starten wanneer de verveling je benadert. En kenmerk van hoogbegaafden is echter ook dat die projecten niet altijd helemaal worden afgemaakt. Vaak komt dit dan doordat je interesse ondertussen weer op iets anders is gevallen

Denk jij dat je jezelf herkent?

Als jij denkt dat je jezelf herkent in deze kenmerken van hoogbegaafdheid, is het wellicht goed om eens ergens aan te kloppen voor een hoogbegaafdheid test. Wanneer je voor jezelf de zekerheid hebt is het makkelijker op oplossingen te vinden voor de problemen waar je tegenaan loopt. Dit geef je veel meer rust.