Deze beroepen gaan binnen 25 jaar verdwijnen

Technologische ontwikkelingen brengen ons een heleboel goeds. Met die ontwikkelingen is welvaart gekomen en ze hebben de wereld een stukje kleiner gemaakt. Maar ondanks dat we nu allemaal meer in contact staan zijn we toch een stukje onpersoonlijker geworden. Er is ook steeds minder menselijk contact bij bepaalde beroepen. Denk bijvoorbeeld aan selfservice kassa’s. In heel veel van dit soort banen kunnen mensen vervangen worden door software, robots of kunstmatige intelligentie. Hierdoor zullen in de toekomst steeds meer beroepen verdwijnen of veranderen. Wij zetten een aantal beroepen op een rij waarvan wij voorspellen dat ze over 25 jaar er niet meer zijn. Mocht je op zoek zijn naar een beroep dat bij jou past, doe dan de beroepskeuzetest.

 

Postbode

Eigenlijk veel banen in deze sector zullen veranderen of zelfs verdwijnen. We gebruiken steeds minder post, omdat bijna alles tegenwoordig online gaat. Postsorteermachines zorgen er al voor dat een deel van het werk niet meer door mensen gedaan hoeven te worden, maar we gaan steeds meer naar een maatschappij toe waar de postbode helemaal niet meer nodig is. 

 

Vertaler

Google en andere vertaalsoftware wordt slimmer en slimmer. Zo slim dat ze in een paar jaar de menselijke vertalers voorbij zijn gegaan. Over een paar jaar hoef je niet eens een andere taal te leren als je op vakantie gaat; je neemt gewoon je mobiel mee

 

Taxi chauffeur

Taxi chauffeurs zijn niet blij met vervoer aanbieders zoals Uber of Lyft. Maar voor de klant werken deze apps wel ideaal. Je kan elk moment een chauffeur aanvragen, je hebt geen gezeur over prijs afspraken en de uberchauffeur doet zijn of haar best om een goede beoordeling te ontvangen. De kan is groot dat we straks helemaal geen ‘normale’ taxichauffeurs meer hebben. 

 

Fotografisch personeel

Vergeleken met 30 jaar geleden worden er bijna geen foto’s meer ontwikkeld. Iedereen schiet plaatjes met zijn mobiele telefoon of met een digitale camera. Echt rolletjes worden steeds minder geschoten, dus mensen die de foto’s ontwikkelen zijn ook steeds minder nodig. 

 

CV ketel ingenieur

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af en krijgen hun energie via alternatieve wegen. Denk aan zonnepanelen, windmolens, waterpompen en andere vormen van duurzame energie. Zonder gas is er geen cv ketel nodig dus zal er niemand nodig zijn om ‘m te onderhouden!