Hoe overleef ik mijn studententijd?

Nou, dat is helemaal geen gekke tijd. Voor de meesten is het juist een van de leukste tijden in het leven. Je maakt van alles mee: deadlines, groepsprojecten, stage lopen bij grote bedrijven, kennismaken met stress, studentenfeesten en nog veel meer. Je studententijd is geen groot obstakel, maar een leermoment om jezelf verder in de echte wereld te kunnen ontwikkelen. Maar hoe kun je je studententijd wat gemakkelijker maken? Met deze tips kom je een stuk verder.

 

Tip 1 Financiën op orde

Tijdens je studententijd heb je recht op een studenten ov-chipkaart en studiefinanciering. Dit is een overheidsfinanciering voor studenten. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hiervoor in aanmerking te komen. Afhankelijk van je leeftijd, opleiding en nationaliteit ontvang je studiefinanciering. Informeer bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) voor een uitgebreide toelichting. Het is van belang dat dit op orde is, want met je ‘stufi’ kun je eventueel je collegegeld of kamerhuur betalen.

 

Tip 2 Contacten met medestudenten

Een goede tip is ook om goede contacten te hebben met studiegenoten. Zo blijf je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom je opleiding en kun je sparren over onderwerpen die van belang zijn voor het afronden daarvan. Tevens heb je dan iemand bij je faculteit met wie je je schooldagen kan doorbrengen: een leuke medestrijder dus.

 

Tip 3 Afstudeerperiode goed voorbereiden

Het afstuderen wordt vaak onderschat. Deadlines komen sneller op je af dan je had verwacht of je hebt nog geen afstudeerstage of -onderwerp. Kom niet voor onaangename verrassingen te staan, maar bereid je goed voor. Voorafgaand aan de afstudeerperiode licht de opleiding studenten goed in over de zaken die ze op orde moeten hebben. Een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zijn:

  • Houd voldoende tijd vrij voor het maken van je afstudeerscriptie
  • Maak een duidelijk plan van aanpak
  • Maak een heldere probleemanalyse, met bijbehorende hoofdvraag en deelvragen
  • Bespreek je ideeën met vrienden, familie of experts
  • Houd je begeleider op de hoogte van alle ontwikkelingen, ook als je het niet meer trekt
  • Kies voor scriptiebegeleiding

 

Dat laatste zou ik graag iets meer willen toelichten. Er zijn diverse bureaus die gespecialiseerd zijn in het begeleiden en nakijken van je afstudeerscriptie. Je scriptie laten nakijken kan eenvoudig bij een deskundig, en hopelijk voordelig, nakijkbureau. Ze beoordelen je scriptie niet inhoudelijk, maar ze controleren deze op spelling, taalfouten, bronvermeldingen volgens de APA-richtlijnen en structuur. Op basis van deze elementen worden scripties namelijk vaak met een onvoldoende beoordeeld. Om dit te voorkomen is het daarom aan te bevelen om een professioneel bedrijf in te schakelen dat alles goed controleert.

 

Tip 4 Een goede studieruimte

Je studieruimte moet jou voldoende rust geven om schoolopdrachten, projecten of scripties te kunnen maken. De ruimte moet een goede stimulans zijn om zonder afleiding te kunnen werken aan school. Zorg ervoor dat deze ruimte een tafel heeft, een stoel en achtergrondgeluid indien gewenst. Je moet zelf afwegen wat het best voor je werkt. Sommigen houden van een gezelschap en anderen weer niet. De één houdt van een afgesloten ruimte, terwijl de andere student juist liever in een stille, open ruimte werkt. Het komt erop neer dat je een studieruimte moet hebben waar je makkelijk heen kunt en waar je je op je gemak voelt om geconcentreerd je opdrachten uit te voeren.

 

Tip 5 Goed plannen

Met een duidelijke planning (en je moet je hier ook aan houden) kun je effectief studeren. Je opleiding geeft meestal aan voor welk vak of welke opdracht je een studiepunt krijgt. Het studiepunt staat meestal gelijk aan het aantal studie-uren. Krijg hier inzicht in en stel je planning op met de benodigde aantal uren voor elk studiepunt.

 

Naast het feit dat je veel tijd moet steken in je studie, is je studententijd ook heel leuk. Deze periode breng je het prettigst door als je goed onderscheid maakt tussen het werken (studeren) en vrije tijd met vrienden of familie. Ik wens je veel plezier met je opleiding! Studeren kan zeker ook gezellig zijn.