Hoe voorkom je ongewenste zwangerschappen?

Als vrouwelijke studente zal je niet de eerste zijn, die het slikken van de pil vergeet na het hebben van geslachtsgemeenschap. Zeker wanneer er alcohol in het spel is, zal het slikken van de pil snel vergeten worden. Wanneer dit in combinatie met onveilige seks gebeurt, is het raadzaam om het gebruik van de morning after pil te overwegen. Het zal je niet onbekend zijn dat een ongewenste zwangerschap ontstaat, op het moment dat jullie seks hebben zonder voorbehoedsmiddelen. Let wel, dit geldt alleen wanneer de ovulatie kortgeleden heeft plaatsgevonden. De eicel moet immers bevrucht kunnen worden door de zaadcellen van de man.

Kans op een zwangerschap door voorvocht

Mogelijk heeft je mannelijke bedpartner aangegeven, dat hij “voor het zingen de kerk uit is gegaan”. Een veelgehoord argument, voor het feit dat vrouwen niet zwanger zouden worden na het hebben van onveilige seks. Dit is echter niet waar! Vaak is er sprake van voorvocht, tot een man zijn hoogtepunt bereikt. Ook dit voorvocht kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, als de eicel bevrucht kan worden. Onderschat de potentiële gevolgen van onveilige seks om deze reden niet.

Voorkomen van een ongewenste zwangerschap

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende middelen om de kans op een zwangerschap na onveilige seks te minimaliseren. Een van de mogelijkheden die je hebt, is het gebruik van een morning-afterpil. Met deze pil kan de ovulatie worden uitgesteld, waardoor de kans dat een eicel bevrucht wordt erg klein is. Let bij de aanschaf van een morning after pil, wat tegenwoordig online kan, goed op de kwaliteit hiervan. Er zijn bijvoorbeeld pillen die de ovulatie pas na 24 tot 48 uur kunnen uitstellen. Terwijl andere pillen die al na ongeveer 24 uur doen. Dit verschil kan bepalend zijn voor de kans op een ongewenste zwangerschap.

Tip: zorg dat je altijd een morning after pil in huis hebt, door deze alvast te bestellen!