Tips om te leren budgetteren

Je studententijd is vaak het ideale moment waarop je kan beginnen met budgetteren in de praktijk. Voor sommige studenten is het ook wel noodzakelijk om te budgetteren om maandelijks rond te kunnen komen. Wij geven je een aantal tips die je helpen om meer overzicht te vergrijken in je financieren.

Overzicht van je inkomsten

Het is belangrijk dat je een totaaloverzicht maakt van je inkomsten, dit is namelijk de basis voor je budgetplan. Als je een bijbaan hebt neem je hier je salaris in mee en als je stage loopt je stagevergoeding. Daarnaast ontvangen veel studenten studiefinanciering of een bijdrage van hun ouders. Ook toeslagen en overige inkomsten moet je hierin meenemen voor een goed totaaloverzicht van al je inkomsten.

Overzicht van je vaste lasten

Alle studenten zijn geld kwijt aan hun studie, denk hierbij aan collegegeld maar ook je ov en studiemateriaal. Daarnaast hebben de meeste studenten vaak diverse abonnementen zoals bijvoorbeeld een telefoonabonnement en een sportschoolabonnement. Voor studenten die op zichzelf wonen komen daar nog huur, gas, water en elektrakosten bij.

Overige uitgaven

Onder overige uitgaven vallen de kosten voor voeding, kleding, schoenen en overige producten. Studenten die niet thuiswonend zijn maandelijks meer geld kwijt aan hun voeding dan studenten die thuiswonend zijn. Het is ook belangrijk om hiervan een overzicht te maken omdat de kosten anders erg kunnen oplopen.

Stel een plan op

Als je al je inkometsen en uitgaven in kaart hebt gebracht kun je een totaaloverzicht maken. Vervolgens kun je gaan kijken waar je nog geld kunt besparen, door bijvoorbeeld telefoon of sportschoolabonnementen of de offertes van verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Op basis hiervan zie je dan hoeveel geld je maandelijks overhoudt en eventueel kan gaan sparen. Het is aan te raden om een doel te stellen waarvoor je wilt gaan sparen, dan hou je het eerder vol en ben je ook gemotiveerd.