Waarom is doorleren zo belangrijk?

Het is belangrijk om je hele carrière door te blijven leren. De wereld, en dus ook je vakgebied, verandert constant. Door middel van onder andere zelfstudie, cursussen en workshops kun je meer kennis opdoen waardoor je meer kan betekenen voor je werkgever en de klanten.

Welke is leren precies?

Leren kan letterlijk omschreven worden als: het proces van meer kennis vergaren over je eigen aandeel in bepaalde situatie. Het openstaan voor deze nieuwe kennis en het bereid zijn om deze kennis eigen te maken is cruciaal om ook daadwerkelijk wat te leren, als het het ene oor in gaat en het andere oor er weer uit schiet je er niets mee op. Ook zijn de tijden van nu anders als die van vroeger, toen leerde je een bepaald beroep en dat was toen vaak al genoeg, echter wordt er tegenwoordig veel meer van een werknemer gevraagd, bijvoorbeeld:

  • Je moet flexibeler zijn
  • Je moet kunnen omgaan met een toenemende werkdruk
  • Je moet heel efficiënt kunnen werken
  • Je moet natuurlijk veel kennis van zaken hebben
  • Je moet de overzicht kunnen houden
  • Je moet kunnen herkennen als er iets niet goed gaat en je moet dan ook kunnen en durven ingrijpen

Welke manieren van doorleren zijn er?

Er zijn veel manieren waarom je meer kennis kan opdoen, zeker sinds de komst van internet. Er zijn bijvoorbeeld al meerdere vormen van zelfstudie in de vorm van e-books, presentaties, videos, webinars en podcasts. Veel van deze vormen zijn gratis, als je moet betalen is meestal ook geen hoog bedrag. Je werk kan ook regelmatig cursussen en/of workshops aanbieden, je werkgever wilt natuurlijk ook dat zijn werknemers zoveel mogelijk kennis en ervaring hebben om meer te kunnen betekenen voor zowel het bedrijf als voor de klanten. Als je werkgever dit niet aanbiedt, kan je ook gewoon zelf cursussen of trainingen gaan volgen, vaak kost dit wel een redelijk bedrag maar je krijgt er ook veel voor terug.

Verplichtingen

Sommige beroepen, waaronder bepaalde soorten accountants, zijn verplicht om door te leren. Door deze PE (Permanente Educatie) trainingen worden accountants constant uitgedaagd en op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen rondom het beroep. Accountants zijn natuurlijk heel belangrijk voor bedrijven of particulieren, er hangt immers veel van hun af om de financiële situatie goed in de gaten te houden en te beheren. Om deze redenen is het verplicht voor accountants om zich te blijven doorontwikkelen, zeker omdat er vaak een directe koppeling is met de praktijk waardoor ze de geleerde kennis gelijk kunnen toepassen in de praktijk. Probeer altijd bij een door CEDEO erkende instelling deze trainingen te volgen, maak bijvoorbeeld gebruik van de PE-trainingen van Kriton.